Logg av nettet. Logg på livet!

jegogguttapaa
Det høres kanskje litt rart ut, men ingenting gjør meg mer glad enn når du logger av, reiser bort og ikke oppdaterer Facebook før du kommer hjem. Er du klar for en nettfri uke? Eller kanskje en hel måned.

Mange av oss er hekta på sosiale medier og for mange blir overgangen stor hvis det viser seg at det ikke er nettilgang på hytte eller på et nytt sted du besøker.

Men å logge av innimellom for å få tid til refleksjon og kanskje andre aktiviteter som du liker, gjør deg godt. Forskning viser dessverre at teknologien påvirker oss mer enn vi tror. Hjernen endrer seg betraktelig ut fra hvilke stimuli og inntrykk den utsettes for. Det er faktisk så ille at evnen til å konsentrere seg forsvinner hvis man tilbringer store deler av tiden på nett. Det er som konsentrasjonen «vandrer» og folk mister tråden lettere. Nå er det også bevist at multi-tasking kan føre til utbrenthet og nedsatt hjernekapasitet.

Jeg skrev mer om dette i en kommentar denne uka i Frifagbevegelse.no om at «AV er det nye PÅ!» som du kan lese her: fordi jeg er bekymret for at stadig flere mennesker er blitt helt avhengig av å være online.

På undersøkelser om internettvaner svarer 91 prosent av de unge nettbrukerne at de er på sosiale medier hver dag, mens andelen for befolkningen generelt er 65 prosent.
girasisme
Selv er jeg på flere sosiale medier og er nok det folk kaller en aktiv nettbruker. Derfor er det litt selvmotsigende når jeg sier at jeg faktisk blir veldig glad når venner drar på ferie og lar være å oppdatere sine nettsider.
Men da vet jeg at de har det fint og kobler av, trener eller koser seg med familie og venner. Jeg vet også at de kommer tilbake til hverdagen uthvilt og glad.

En venninne som både overrasket og imponerte meg i sommer var grunder Trine Åldstedt som på finaledagen i Fotball-VM 13. juli i år reiste for å bo fem dager i et nonnekloster i Trøndelag.

Hun kom tilbake med masse inspirasjon og ikke minst formidlingsglede som hun delte med oss andre da hun var tilbake. Jeg ble veldig inspirert av denne erfaringen hun gjorde . http://trinealdstedt.no/2014/07/28/dette-forte-meg-i-kloster/ trinepåfembiz

Nå er det kanskje ikke så lett for oss alle å reise til et kloster for å finne ro og konsentrasjon. Men det finnes andre og enklere måter å finne roen. Selv elsker jeg å ta en gå/joggetur i naturen for å fylle på eller å lese bøker. Slike natur- og leseropplevelser er viktig for å gi kroppen din litt fri fra digitalt støy. Jeg tror nemlig vi alle har mye å hente på å bli mer bevisst på hvordan vi bruker nettet.

I høst skal jeg holde flere foredrag og workshop om hvordan du kan finne flyten i din hverdag. En viktig del for deg selv er å finne ut hva det er som hindrer deg å komme i flyt. Jeg vil tippe at en av grunnene kan være at du forstyrres ofte av 24/7-samfunnet vi lever i.

Kanskje er det en SMS eller epost som plinger på telefonen mens du sitter i et møte eller så er det oppdateringer på sosiale medier som avbryter din konsentrasjon? En god start er da å skru av lyden. Men hvis du virkelig skal kjenne gleden av god flyt er det nok også viktig at du av og til logger helt av.

På mine foredrag forteller jeg ofte historien om min gode venn og journalist Erling Borgen som bevisst logger av nettet når han har intense arbeidsøkter. Borgen tar en såkalt «hvit» nettmåned når han er i innspurten av sine filmproduksjoner.

I dag leste jeg i Romerikes Blad også om 25-årige Helene Gromsrud som i august tar en «hvit» nettmåned sammen med en venninne. Hun er i likhet med venninnen lei av ukontrollert mobilbruk og bortkastet tid foran PC.

I artikkelen forteller hun at hun har observert følgende: «Folk snakker ikke sammen. De fikler med mobilen når de er sammen med andre. De klarer seg ikke en dag uten Facebook og Instagram».

Jeg blir så glad når jeg hører unge mennesker som er så bevisst sin egen nettbruk. Vi andre har masse å lære av ungdommene våre. Selv har jeg tre sønner og en samboer på hjemmebane som er flink til å si fra om de mener jeg bruker mye tid på Facebook. Min samboer har valgt et liv uten sosiale medier men leser desto langt mer bøker enn andre i familien. Han får dessuten skrevet mer enn oss andre.

Jeg har heldigvis redusert nettbruken den siste tiden ettersom jeg er i sluttspurten av min 4.bok om LØPEGLEDE og følger et treningsprogram som betyr at jeg ofte trener.
trionmaraton
Men det beste ville jo vært å klare en «hvit» nettfri måned. En uke burde jeg iallfall greie. I september skal jeg tilbringe noen uker i Kenya og da er det en gylden mulighet. Men vil jeg klare det?

Hva med deg? Er du klar for en nettfri uke eller måned?

About Flownina

Forfatter, foreleser, motivatior, inspirator, møte og debattleder og mor til 3
Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Sosiale medier bør brukes til fornuftige oppdateringer som gir verdifull publisitet og gode budskap. Kanskje det er søken om å bli sett som gjør at mange av oss blir hekta på sosiale medier?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>